Waarom voeding tracken in plaats van calorieën tellen?

De feiten over koolhydraten | Praktijk Plantaardig

20 jul 2024

Als ik aan het begin van mijn coaching uitleg dat we voeding gaan tracken dan krijg ik vaak de opmerking: “dat is toch hetzelfde als calorieën tellen”? Op dat moment weet ik zeker dat het juist is dat jij bij mij coaching volgt want voeding tracken is veel meer dan simpelweg calorieën tellen. Door je voeding te tracken, krijg je een realistisch beeld van je eetpatroon omdat je niet alleen kijkt naar de calorieën die er in het product zitten maar ook naar de overige voedingswaarden. Dit kan jou helpen om betere en bewustere keuzes te maken. Uiteindelijk ga je jouw gezondheidsdoelen effectiever bereiken.

Heb jij wel eens calorieën geteld?

Jij kent het misschien wel even kijken achterop de verpakking. Het ene product heeft 136kcal en het andere product 119kcal. De beslissing is snel gemaakt 119kcal want bij afvallen gaat het erom dat je zo min mogelijk calorieën binnen krijgt. Dat is tot zekere hoogte waar want zonder calorietekort val je niet af. Maar waar calorieën tellen zich richt op enkel de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt gaat voeding tracken net een paar stappen verder. Voeding tracken kijkt naar de kwaliteit van de voedingsstoffen die je eet. Het omvat macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten, en vetten, maar ook micronutriënten zoals vitaminen en mineralen.

Bewust worden van jouw eetgewoonten

Door je voeding te tracken, word je je bewust van wat je in je mond stopt. Ieder pondje gaat door het mondje of je nou wil of niet. Door voeding te tracken leer je bijvoorbeeld dat bepaalde producten jou de neiging geven om meer te snacken of dat je na 30 minuten al weer trek hebt. Moet die pindakaas nou echt driedubbel worden gesmeerd of is het met  één portie ook lekker? Deze bewustwording is de eerste stap naar gedragsverandering en het bereiken van een gezondere levensstijl.

Kijk en vergelijk: Weet wat je eet 2.0

Heb jij wel eens 2 of meer producten naast elkaar gezet en gekeken wat de verschillende voedingswaarden zijn? Vergelijk eens verschillende pakken cruesli, muesli, granola met elkaar. Ook leuk is om te kijken naar energiebars of kruidkoek. Je kan dezelfde producten vergelijken maar vergelijk ook eens broodbeleg in de breedste zin van het woord. Chocopasta, pindakaas, jam of iets anders wat je op je brood smeert. Laten we ook je favoriete (non) alcoholische drankjes niet vergeten. Het is in het begin even klusje die je niet graag doet maar het helpt je wel om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en waar eventuele tekorten liggen. Door bijvoorbeeld je inname van koolhydraten, eiwitten, vetten maar ook o.a. vezels, suikers en zout te tracken, kun je gerichter werken aan betere voedingsgewoonten. Tijdens Start Bewust gaan we naast voeding tracken ook nog kijken wat er verder op het etiket staat zodat jij precies weet wat jij eet.

Daar heb ik echt geen tijd voor, veel te veel werk

Voeding tracken betekent ook dat jij alles wat je op een dag eet opschrijft zodat je aan het einde van de dag een conclusie kan trekken over hoe de dag is verlopen. Dit kost even tijd maar gelukkig zijn hier genoeg voedingsapps voor. Tijdens mijn coaching gebruiken we de Vytal app en ja, het is even een werkje en nee, het is niet sexy maar als je na iedere keer dat je wat in je mond stopt dit meteen noteert is het een kwestie van seconden in plaats van laat op de avond alles invullen en bedenken wat je ook alweer had gegeten. Let op mijn woorden, je vergeet vast wel wat. Om echt een goed idee te hebben wat je eet zal je 4-6 maanden je eten moeten tracken. Daarna alleen nog als je denkt waarom val ik niet af, want weten = meten.

Energiecalculator

Wil je een beter inzicht in je energiebehoefte? Gebruik dan de energiecalculator om te zien hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt op basis van je leeftijd, gewicht, lengte, en activiteitsniveau. Dit kan je helpen om je voeding nog gerichter te tracken en je doelen te bereiken.

Wat is nu beter om te doen?

Voeding tracken biedt een uitgebreid overzicht van wat je eet op een dag, waardoor je bewustere en gezondere keuzes gaat maken. Het geeft inzicht in zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de producten die je in de supermarkt koopt en helpt je om betere keuzes te maken zodat je je gezondheidsdoelen effectiever en efficiënter gaat bereiken. Begin vandaag nog met het tracken van je eten en drinken en merk het verschil!

Lees ook

De avonturen van plantaardig eten

De avonturen van plantaardig eten

Weet je nog dat gevoel toen je voor het eerst alleen op reis ging? Die spanning, die kriebels in je buik en die gedachte: "Kan ik dit wel?" Precies dat gevoel had ik ook toen ik jaren geleden besloot om plantaardig te gaan eten. Het voelde als een sprong in het diepe,...

Pompoen-kikkererwtensmoothie

Pompoen-kikkererwtensmoothie

Misschien denk je bij smoothies meteen aan zomerse dagen en frisse fruitsmaken, maar smoothies zijn echt niet alleen voor de zomer! Ook in de herfst kun je genieten van een voedzame boost, perfect voor de wat koudere dagen. Met ingrediënten zoals pompoen, kaneel en...

Vezels zijn de onzichtbare superhelden in je voeding

Vezels zijn de onzichtbare superhelden in je voeding

Als kind vond ik het heerlijk om te lezen over avonturen. Niet die van superhelden maar gewone jongens en meisjes uit de buurt. Ik kon mij er helemaal in verliezen en soms was ik ook wel een beetje jaloers op wat zij allemaal mee maakten. Maar wist je dat er...