Voedingsstijlen vegetarisch, plantaardig, vegan en meer

10 manieren om meer groenten en fruit te eten | Praktijk Plantaardig

17 aug 2024

In de wereld van voeding en gezondheid zijn er tegenwoordig veel verschillende voedingsstijlen om je eten te omschrijven en uit te kiezen. Misschien overweeg je om minder vlees te eten. Of je bent nieuwsgierig naar wat al die verschillende termen nu eigenlijk betekenen. Het kan een beetje voelen alsof je door een jungle loopt en er steeds iets onverwachts gebeurt waardoor je niet meer weet waar je bent en wat je moet doen. Gelukkig ben je hier op de juiste plek om helderheid te krijgen. Laten we samen de verschillende voedingsstijlen verkennen.

Vegetarisch: zonder vlees en vis, maar met meer mogelijkheden

Als vegetariër kies je ervoor om geen vlees, gevogelte of vis te eten. Wel kun je nog genieten van dierlijke producten zoals zuivel en eieren. Deze eetwijze is vaak een stap richting een bewuster en duurzamer eetpatroon, zonder dat je volledig afstand doet van alles wat dierlijk is. Vegetarisch eten kan helpen om je impact op het milieu te verminderen en is één van de populaire voedingsstijlen die veel mensen als beginpunt kiezen.

Plantaardig: focus op voeding zonder dierlijke producten

Een plantaardig dieet bestaat volledig uit voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Dit betekent dat je alleen fruit, bladgroenten, andere groenten, volkoren granen, knolgewassen, peulvruchten, noten, zaden en pitten eet. In een plantaardig dieet komen geen dierlijke producten zoals vlees, zuivel of eieren voor. De focus ligt op pure, onbewerkte voedingsmiddelen die rechtstreeks uit de natuur komen. Plantaardig eten helpt om je impact op het mileu te verminden en heeft o.a. voordelen voor chronische ziekten. Wil je weten hoe je meer groenten en fruit kan toevoegen aan jouw maaltijden? Lees dan de blog 10 manieren om meer groenten en fruit te eten.

Whole food plant-based (WFPB): voedzaam en onbewerkt

Whole food plant-based eten draait om het eten van onbewerkte of minimaal bewerkte plantaardige voedingsmiddelen. Dit betekent dat je naast het vermijden van dierlijke producten ook sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals geraffineerde suikers en oliën vermijdt. Het doel is om je lichaam te voeden met de meest natuurlijke en voedzame opties die er zijn, wat kan leiden tot een betere gezondheid en meer energie. Dit is een specifieke voedingsstijl die verder gaat dan gewoon plantaardig eten door extra nadruk te leggen op niet gebruiken van bewerkte voedingsmiddelen.

Vegan: meer dan alleen een eten

Veganisme gaat een stap verder dan plantaardig en WFPB eten. Het draait niet alleen om wat je eet, maar ook om de keuzes die je maakt in je dagelijkse leven. Veganisten vermijden alle dierlijke producten, niet alleen in hun voeding, maar ook in andere aspecten van hun leven, zoals kleding en cosmetica. Dit betekent geen leer, wol, honing of andere dierlijke ingrediënten. Veganisme is vaak gebaseerd op ethische overwegingen met betrekking tot dierenwelzijn en duurzaamheid.

Je hoeft niet meteen 100% plantaardig te eten, iedere stap is er één

Je hoeft niet meteen een radicale verandering te maken. Als alleseter of flexitariër kun je bewust kiezen om minder vlees, gevogelte of vis te eten en meer plantaardige voedingsmiddelen toe te voegen aan je maaltijden. Sommige mensen kiezen ervoor om vis te eten maar geen vlees (pescotariërs), terwijl anderen juist bewerkte voedingsmiddelen, zuivel of granen vermijden om hun gezondheid te verbeteren. Iedere stap richting meer plantaardige maaltijden is een stap vooruit. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou en dat je elke kleine verbetering viert.

Het belang van bewust eten

Bewust eten is een belangrijk onderdeel van elke voedingsstijl. Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe en waarom je eet. Door stil te staan bij je eetgewoonten, kun je betere keuzes maken die passen bij je persoonlijke doelen en waarden. Of je nu besluit om meer plantaardige voeding te eten voor je gezondheid, het milieu, of het dierenwelzijn, bewust eten helpt je om een diepere verbinding te maken met je voeding en de impact die je hebt.

Laat je niet ontmoedigen door uitdagingen

Het kan soms overweldigend zijn om je eetgewoonten te veranderen, vooral als je nog niet precies weet hoe je dit moet veranderen. Laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen die je onderweg tegenkomt. Verandering kost tijd, en elke kleine stap die je zet, brengt je dichter bij je doel. Of je nu begint met één vleesloze maaltijd per week of besluit om je volledig te richten op een plantaardig dieet, elke poging is waardevol. Blijf experimenteren, luister naar je lichaam, en wees trots op de vooruitgang die je boekt.

Wil je meer weten over hoe je deze voedingsstijlen in je eigen leven kunt integreren? Bezoek dan de coachingpagina van Praktijk Plantaardig voor persoonlijke begeleiding en praktische tips om jouw voedingsstijl stap voor stap te verbeteren.

Lees ook

Eten voor de tv, een goed idee?

Eten voor de tv, een goed idee?

Na een lange dag lekker op de bank ploffen met een bord eten voor de tv. Wie doet het niet en eerlijk gezegd het hoeft niet eens een lange dag te zijn geweest. Het is gewoon lekker om even te ontspannen.  Gewoon even je verstand lekker op nul te zetten terwijl je de...

Gevulde appels met een knapperige havermout-walnotenvulling

Gevulde appels met een knapperige havermout-walnotenvulling

De geur van appeltaart in huis, als je er aan denkt dan krijg je er meteen trek in. Hoe lekker ik het ook vind, toch was ik op zoek naar  een eenvoudig tussendoortje of misschien wel toetje dat ook nog eens voedzaam was met de geur van appeltaart. Deze gevulde appels...

Gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur

Gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur

Gevulde zoete aardappelen met balsamicoglazuur Ik vind het heerlijk als de keuken zich vult geuren van het koken of bakken. Ik kan daar intens van genieten en een dansje doen. Deze keer vulde de keuken zich met de geur van versgebakken zoete aardappelen. Terwijl ze in...