Ontdek hoe je minder gaat snaaien

10 manieren om meer groenten en fruit te eten | Praktijk Plantaardig

9 apr 2024

Jij hebt de beslissing genomen, de manier waarop je nu eet werkt niet meer voor jou. Het ontbijt is een snelle kop koffie. Op de valreep, bij het sluiten van de voordeur, grijp je nog net een boterham mee voor de lunch. Iedere dag wordt er wel getrakteerd op koek, taart of saucijzenbroodjes en je zegt geen nee. ’s Avonds moet het eten snel op tafel staan waardoor je steeds dezelfde recepten maakt en alle inspiratie weg is.

Jij wil een stap zetten naar een gezondere leefstijl door meer voedzaam te eten zodat je een betere gezondheid krijgt, minder loopt te snaaien, meer energie en je lekker in je vel voelt zitten. Hoe begin je? Je hebt geen idee. Gelukkig is de weg naar een beter eetpatroon haalbaar en kan in kleine stappen worden gedaan. Zo hou jij het beter vol en is een terugval minder aanwezig. Ik geef jou voedingstips en praktische stappen om je op weg te helpen naar een beter eetpatroon. Dat bij jou past of je nu wil afvallen, je energieniveau wil verhogen of gewoon gezonder wil leven.

Ben jij een waterliefhebber?

Zet jij je flesje water al klaar zodra je de keuken in komt ’s ochtends? Niet? Toch is dit een goed idee want jouw lichaam heeft 1,5 tot 2 liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Alleen water kan best saai zijn maar wat dacht je ervan om wat stukjes fruit, komkommer of munt er aan toe te voegen. Drink je eerst een glas water als je trek hebt dan zul je merken dat je maag sneller het seintje geeft: “ik zit vol, stop maar met eten”. 

Eet jij wel eens een witte boterham?

Door wit brood te vervangen door een volkoren variant krijg je minder snel trek en krijg je meer voedingsvezels naar binnen waardoor de maag langer gevuld blijft. Dat wil jij toch ook? Hetzelfde geldt voor rijst en pasta. Vervang deze ook eens door een volkoren variant. Een simpele wissel en je kan nog steeds hetzelfde eten.

Eet jij groenten of fruit bij de lunch?

Jij weet het. Het is makkelijker om een reep chocolade te verorberen dan een stuk groente of fruit. Hoe kom jij aan je 250 gram groenten en 200 gram fruit? Als jij een boterham met beleg maakt, doe jij hier dan wel eens wat geraspte wortel, sla, komkommer of tomaat op? Een gevulde salade of soep voor de lunch in plaats van die vertrouwde boterham met kaas. Zo zit je langer vol en wordt de kans op snaaien minder groot. Als tussendoortje kun je kiezen voor een smoothie of een stuk fruit of rauwkost. Zo heb je ook nog eens de druk eraf gehaald om bij de avondmaaltijd al je groenten en fruit te eten. Vind jij dit moeilijk, laten we het dan samen doen!

Sta jij in de supermarkt meestal zonder boodschappenlijstje?

Sta jij vaak in de supermarkt en denk jij dan wat moet ik nu weer koken? Loop je dan vaak met je winkelwagen of mandje richting de afdeling pizza, patat en pannenkoeken? Door een boodschappenlijstje te maken denk je van te voren al na over wat je wil gaan eten. Zo sta je niet vol twijfel in de supermarkt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je minder gaat snaaien. Kijk of er op je boodschappenlijstje een mix van groenten, fruit, volkoren granen, eiwitten (bonen, linzen, tofu)  en gezonde vetten (noten, zaden, olijfolie) staan. Als je boodschappen gaat doen zorg er dan voor dat je maag vol zit. Zo kom je niet in de verleiding om extra producten te kopen. Met een boodschappenlijstje zorg je ook voor meer rust want je weet wat je de aankomende dagen gaat eten.

Koek, snoep en snaaierij, hoe verslaafd ben jij er aan?

Hoe vetter hoe beter werd er vroeger wel eens gezegd. Nu weten we beter maar de supermarkten liggen er voor ongeveer 80% vol mee. Minder snaaien wordt zo wel erg moeilijk gemaakt. Hoe weet jij nu de juiste keuze te maken? Misschien toch de koffie zwart drinken, die energiebar in de ochtend vervangen voor een appel met een klein beetje notenpasta of toch je knoflooksaus zelf maken. Een glaasje cola vervangen door water met een schijfje citroen of frambozen erin? Je ziet, je hoeft dus niet te eten als een konijn en denk jij dat gaat mij niet lukken plan dan eens een gesprek met mij in.

Weet jij wat jij eet?

Het is natuurlijk niet het leukste klusje om verpakkingen te lezen. Zeker als er van die moeilijke woorden op staan. Dan vergaat je al snel het plezier. Toch is het een goed idee om dit te gaan doen. Loop vanavond eens naar de kast toe en haal er 1 product uit en neem dan geen extra snaaierij mee. Ga lekker zitten op de bank en lees de achterkant eens. Staan er woorden op die je niet kent, dan is google je grote vriend. Wat leer je als je de verpakking kan lezen? Van welk ingrediënt zit er het meest in tot bestaat een pak vruchtenhagel echt alleen maar uit suiker. Je leert wat de energiewaardes zijn. Wie deze producten niet mogen eten. Tijdens mijn coaching pakken jij en ik dit onderwerp op zodat je weet waar jij het verschil kan maken in je voeding.

Ben jij ook super enthousiast? Wil je ook minder snaaien en het liefst alles in 1 keer doen?

Weet je het zeker, alle stappen in 1x? Onthoud dat verandering begint met kleine stappen die uiteindelijk groeien tot een gezonder en duurzamer eetpatroon. Het gaat niet om perfectie maar om vooruitgang.  Begin met 1 stap en als je comfortabel bent voeg er dan iets aan toe. Luister naar jezelf, wees geduldig en vier je successen, hoe klein ze ook mogen zijn. Het belangrijkste is dat jij bewuste keuzes blijft maken. Blijf op het pad en en maak je toch een afslag zorg er dan voor dat je weer op het juiste pad terecht komt. Wees niet bang om te experimenteren met nieuwe recepten en voedingsmiddelen. Voedzaam eten is heerlijk en gevarieerd. Het is jouw weg naar een gezonder en energieker leven. Wil je hulp hierbij dan help ik je graag.  Bekijk de coaching mogelijkheden en neem vandaag nog de eerste stap naar een bewustere leefstijl.

 

Lees ook

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn Zodra je voor de eerste keer hummus zelf hebt gemaakt, ben je verkocht en wil je nooit meer anders. Dat geldt ook voor deze hummus met een vleugje komijn. Deze hartige en romige hummus is een echte traktatie. Perfect als dip voor groenten...

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels Op zoek naar een heerlijke soep vol met tomaten die je smaakpapillen prikkelen en er voor zorgt dat je meer groente eet.  Deze zongedroogde tomatensoep met baconkruimels is precies wat je nodig hebt. Met een diepe smaak van...

10 Manieren om meer groenten en fruit te eten

10 Manieren om meer groenten en fruit te eten

In Nederland eten we te weinig groenten en fruit. We eten gemiddeld 125 gram groenten en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit¹. Terwijl de richtlijn vanuit de Gezondheidsraad (2015) 200 gram groeten en 200 gram fruit is. We kunnen met zijn allen wel wat meer...