Koolhydraten en Afvallen: Hoe jij toch die kilootjes kan kwijtraken!

De feiten over koolhydraten | Praktijk Plantaardig

30 dec 2023

Heb jij koolhydraten helemaal uit je leven verbannen en snak je naar een broodje of een bord pasta? Lukt het jou maar niet om af te vallen en denk je dat dit de boosdoeners zijn? Ontdek de belangrijke rol van koolhydraten in jouw eetgedrag en hoe je de juiste keuzes kunt maken. Welke oplossingen je kunt gebruiken om toch dat broodje of dat bord pasta te eten en op een  bewuste manier die overtollige kilo’s te verliezen.

Waarom moet jij koolhydraten eten?

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Ze voorzien ons van de brandstof die we nodig hebben om te functioneren, of we nu aan het werk zijn, sporten of gewoon de dagelijkse taken uitvoeren. Maar wat belangrijker is, is dat koolhydraten een cruciale rol spelen bij het handhaven van een gezond metabolisme. Het verminderen tot een extreem laag niveau kan leiden tot een langzamer metabolisme, wat het moeilijker kan maken om af te vallen en op gewicht te blijven op de lange termijn.

Vriend of vijand, wat denk jij?

Het is waar, niet alle koolhydraten zijn gelijk. Terwijl enkelvoudige koolhydraten, zoals die in bewerkte suikers, snel energie leveren maar ook pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, bieden complexe koolhydraten, zoals die in volle granen, groenten en peulvruchten, langzame en stabiele energie. Deze complexe koolhydraten worden langzamer verteerd, waardoor je langer vol blijft en minder snel honger hebt, wat cruciaal is bij het streven naar gewichtsverlies.

Is er een geheim wapen voor gewichtsverlies?

Voedingsvezels zijn een type koolhydraten dat niet volledig wordt verteerd in het lichaam. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Bevorderen een gevoel van verzadiging, waardoor ze een belangrijk onderdeel zijn voor het eetgedrag voor gewichtsverlies. Voedingsvezels vind je voornamelijk in plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, bonen en volle granen. Door meer vezelrijk voedsel aan je voeding toe te voegen, kun je je langer vol voelen en minder calorieën consumeren. Wat dan weer kan helpen bij het afvallen.

Hebben bezoekjes naar het toilet invloed op het afvalproces?

Naast het bevorderen van gewichtsverlies, bieden voedingsvezels een scala aan andere gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het voorkomen van constipatie, verbeteren de darmgezondheid en bevorderen een gezond gewichtsbeheer. Bovendien dragen ze bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat van cruciaal belang is voor het te vallen.
Snaai jij vaak waardoor je veel suikers eet en wil je er van af? Lees dan deze blog over minder snaaien.

Hoeveel koolhydraten moet je eten om af te vallen?

Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag.  De behoefte aan koolhydraten varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitsniveau en stofwisseling. Over het algemeen wordt aanbevolen om te kiezen voor complexe koolhydraten uit volle granen, groenten, fruit en peulvruchten als hoofdbronnen van koolhydraten, en bewerkte suikers en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden omdat dit gezondheidsuitdagingen zoals overgewicht, obesitas en diabetes type 2 kan opleren. Vanuit de Gezondheidsraad wordt aangeraden om tussen de 45% en 60% koolhydraten te eten van de dagelijkse calorie-inname.

Wat is de ultieme gids voor afvallen en toch koolhydraten eten?

Het geheim van succesvol gewichtsverlies ligt niet in het elimineren van koolhydraten, maar in het maken van de juiste keuzes. Door te kiezen voor voedzame koolhydratenbronnen, zoals volle granen, groenten en peulvruchten, en het verminderen van de inname van bewerkte suikers en geraffineerde koolhydraten, kun je een gezond en duurzaam gewichtsverlies bereiken. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en stress te verminderen. Deze factoren dragen allemaal bij aan een gezond gewicht en een gezonde levensstijl. Heb je hier hulp bij nodig plan eens een kennismakingsgesprek in, dan gaan jij en ik  samen aan de slag.

Wat heb jij nu geleerd?

Koolhydraten zijn belangrijk voor een gezond en gebalanceerd eetpatroon en helpen bij het afvallen wanneer ze op de juiste manier worden gegeten. Door te kiezen voor volwaardige, vezelrijke koolhydratenbronnen en het verminderen van de inname van bewerkte suikers, kun je jouw voedingsdoelen bereiken zonder honger te lijden of jezelf eten te ontzeggen. Met de juiste kennis en aanpak kun je zonder honger afvallen, terwijl je toch geniet van heerlijk eten en voldoende energie hebt om al je bezigheden uit te voeren.

Lees ook

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn Zodra je voor de eerste keer hummus zelf hebt gemaakt, ben je verkocht en wil je nooit meer anders. Dat geldt ook voor deze hummus met een vleugje komijn. Deze hartige en romige hummus is een echte traktatie. Perfect als dip voor groenten...

Ontdek hoe je minder gaat snaaien

Ontdek hoe je minder gaat snaaien

Jij hebt de beslissing genomen, de manier waarop je nu eet werkt niet meer voor jou. Het ontbijt is een snelle kop koffie. Op de valreep, bij het sluiten van de voordeur, grijp je nog net een boterham mee voor de lunch. Iedere dag wordt er wel getrakteerd op koek,...

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels Op zoek naar een heerlijke soep vol met tomaten die je smaakpapillen prikkelen en er voor zorgt dat je meer groente eet.  Deze zongedroogde tomatensoep met baconkruimels is precies wat je nodig hebt. Met een diepe smaak van...