Er is altijd wel een reden om iets niet te doen

Er is altijd wel een reden om iets niet te doen | Praktijk Plantaardig

30 dec 2023

Iedereen heeft wel een reden om iets niets te doen, uitstelgedrag. Of het gaat om sporten, huiswerk, huishoudelijke klusjes, eindelijk bewust gaan eten (maandag begin ik wel) of dat vervelende werkje wat je op je werk moet doen. Door dingen uit te stellen of uiteindelijk niet te doen kan dit ervoor zorgen dat je hierdoor niet je doel behaalt of dat je er langer over nadenkt dan het hele klusje duurt.

Waarom stel jij dingen uit waarvan je vindt dat jij het moet doen?

 1. Te veel Stress
  Door iets uit te stellen kan het je een tijdelijk opluchting geven omdat jij op dat moment niet hoeft te handelen en de stress wordt verlicht (dat klusje doe ik volgende week wel, morgen ga ik sporten).
 2. 
Angst om te falen
  Je stelt dingen vaak uit omdat je bang bent om te falen. Je maakt doelen vaak zo groot dat je niet weet waar je moeten beginnen en daarom begin je maar niet.
 3. Te weinig Motivatie
  Als je niet genoeg geïnteresseerd bent in dat wat je wil doen dan is het makkelijk om dingen uit te stellen of zelfs helemaal niet te doen.
 4. Planning
  Het dagelijkse leven is druk en om alles in te plannen is vaak een uitdaging. Je bent al blij dat je de dag doorkomt en als jij een planning maakt staat er vaak meer op dan een dag uren heeft. Waardoor je dingen uit de planning moet halen.

Hoe kan jij er voor zorgen dat er geen reden meer is om iets niet te doen?

 1. Stel duidelijke Doelen
  Stel niet 1 doel maar maak er meerdere kleine doelen van.
 Bijvoorbeeld: Ik wil 50 kg afvallen. Bij dat getal denk je dat gaat mij nooit lukken. Maar als je begint met een doel van 3 kg en daarna weer zijn de stappen minder ontmoedigend en hoef je niet te zeggen maandag begin ik weer.
Bijvoorbeeld: Ik wil een marathon lopen. Begin eerst eens met 5 kilometer en begin daarna steeds iets meer te lopen.
 2. 
Maak een realistische Planning

  Maak een planning waarvan jij weet dat je het ook kan uitvoeren en zet er niet stiekem een paar extra klussen op.
 3. Just do it

  Wacht niet op motivatie maar doe het gewoon. Als je bezig bent komt de motivatie vanzelf. 
Op de bank met een dekentje is het verleidelijk om niet te gaan sporten maar als je wel gaat is de beloning achteraf veel groter.
 4. Eigenaarschap

  Hou jezelf verantwoordelijk voor wat je wel en niet doet. Je kan een ander niet de schuld geven omdat jij iets uitstelt.
 5. Vraag jezelf af waarom jij het steeds wil uitstellen
  Jij kan dingen wel uitstellen maar op de een of andere manier vind jij wel dat je het moet doen. Kijk eens naar waarom je het niet doet? Wat is jouw motivatie om het niet te doen? Heb je de reden gevonden van jouw uitstelgedrag dan kun je kijken of je hiervoor een plan kan maken zodat je het uitstelgedrag makkelijker kan herkennen en wat je hieraan kan doen.

Kun je uitstelgedrag in 1x overwinnen?

De ene keer zul je makkelijker uitstelgedrag kunnen overwinnen dan de andere keer. Het is niet iets wat je in een week kan overwinnen. Het gaat vooral om inzicht in de dingen die we doen en welke acties we nemen om deze gewoonte te doorbreken.
Met de juiste mindset, eigenaarschap en concrete stappen kan jij jouw gewoonte doorbreken en je doel halen.

Mocht je toch een beetje hulp nodig hebben dan ben ik er voor je op het gebied van voeding en alles wat je verder met mij wil bespreken. Kijk eens naar mijn coachingstraject Start Bewust misschien is dit wel iets voor jou.

Lees ook

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn Zodra je voor de eerste keer hummus zelf hebt gemaakt, ben je verkocht en wil je nooit meer anders. Dat geldt ook voor deze hummus met een vleugje komijn. Deze hartige en romige hummus is een echte traktatie. Perfect als dip voor groenten...

Ontdek hoe je minder gaat snaaien

Ontdek hoe je minder gaat snaaien

Jij hebt de beslissing genomen, de manier waarop je nu eet werkt niet meer voor jou. Het ontbijt is een snelle kop koffie. Op de valreep, bij het sluiten van de voordeur, grijp je nog net een boterham mee voor de lunch. Iedere dag wordt er wel getrakteerd op koek,...

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels Op zoek naar een heerlijke soep vol met tomaten die je smaakpapillen prikkelen en er voor zorgt dat je meer groente eet.  Deze zongedroogde tomatensoep met baconkruimels is precies wat je nodig hebt. Met een diepe smaak van...