10 Manieren om meer groenten en fruit te eten

10 manieren om meer groenten en fruit te eten | Praktijk Plantaardig

30 dec 2023

In Nederland eten we te weinig groenten en fruit. We eten gemiddeld 125 gram groenten en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit¹. Terwijl de richtlijn vanuit de Gezondheidsraad (2015) 200 gram groeten en 200 gram fruit is. We kunnen met zijn allen wel wat meer groeten en fruit eten.

Hoe kan jij meer groenten en fruit eten:

1. Plan je maaltijden
Zorg ervoor dat groenten en fruit ingepland worden. Zo weet je hoeveel je ingepland hebt en/of je daar nog iets aan toe moet voegen.
2. Boodschappen
Doe boodschappen met een lijstje en zorg dat hier voldoende groente en fruit op staan.
3. Variatie
Zorg dat je gevarieerd eet zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft.
4. Voorbereiden
Was/snijd je groenten en fruit zodra je ze in huis hebt. Zo zijn ze klaar voor gebruik. Dit maakt het makkelijk om ze toe te voegen aan je eten.

In de keuken:

5. Ontbijt/Lunch
Voeg aan je ontbijt eens wat groenten of fruit toe.
Denk hier aan groente of fruit smoothies, wat sla of rauwkost voor op de boterham of daarnaast. Je kan ook de boterham inwisselen voor een salade of soep.
6. Tussendoortjes
Tuurlijk is het lekker om een koekje of taartje bij de koffie of thee te eten of een zak chips bij de film maar wat dacht je ervan om een keer schijfjes appel/peer/komkommer/wortel/radijs/tomaat klaar te maken? Dit zijn groenten en fruit die vaak voor het grijpen liggen wat het makkelijk maakt om een voedzamere keuze te maken.
7.Avondeten
Maak je gerechten eens klaar met iets meer groenten zoals in pastagerechten, soepen, salades, roerbakgerechten en curry’s. Eet volgens de seizoenen, deze groenten en fruit zijn vaak goedkoper en smaakvoller.
8. Vervang of vul producten
Kijk eens of je een keertje producten kan vervangen. Gebruik voor de rijst een keertje bloemkool- of broccolirijst. Vervang pasta een keertje door courgette (met spiraalsnijder). Groenten zoals paprika en courgette kun je o.a. vullen met groenten en rijst.
9. Ga experimenteren in de keuken
Struin het internet af naar recepten met groenten en fruit of vraag vrienden om je heen wat zij voor lekkere groente- en fruitrecepten zij hebben. Kijk eens op de blog en klik de categorie recepten aan.

Inspiratieloos?

10. Challenge
Ben jij met meer personen in huis? Hou dan eens een challenge. Leuk met kleine kinderen maar de tieners willen natuurlijk niet ook verliezen van hun ouders.

Door meer groeten en fruit toe te voegen aan je voeding kan dit je gezondheid ten goede komen. Het dagelijks eten van 400 gram groenten en fruit (totaal) leidt tot een verlaging van de bloeddruk en hangt samen met een lager risico op coronaire hartziekten en beroerte en een lager risico op diabetes en darm- en longkanker².

Literatuur
¹ Geurts M, Beukers M, Buurma-Rethans E, van Rossum C. Memo: Consumptie van een aantal
voedingsmiddelengroepen en nutriënten door de Nederlandse bevolking. Resultaten van VCP
2007-2010. Bilthoven: RIVM; 2015.
² Gezondheidsraad. Groente en fruit – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015.
Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/12.

Lees ook

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn

Hummus met een vleugje komijn Zodra je voor de eerste keer hummus zelf hebt gemaakt, ben je verkocht en wil je nooit meer anders. Dat geldt ook voor deze hummus met een vleugje komijn. Deze hartige en romige hummus is een echte traktatie. Perfect als dip voor groenten...

Ontdek hoe je minder gaat snaaien

Ontdek hoe je minder gaat snaaien

Jij hebt de beslissing genomen, de manier waarop je nu eet werkt niet meer voor jou. Het ontbijt is een snelle kop koffie. Op de valreep, bij het sluiten van de voordeur, grijp je nog net een boterham mee voor de lunch. Iedere dag wordt er wel getrakteerd op koek,...

Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels


Zongedroogde tomatensoep met baconkruimels Op zoek naar een heerlijke soep vol met tomaten die je smaakpapillen prikkelen en er voor zorgt dat je meer groente eet.  Deze zongedroogde tomatensoep met baconkruimels is precies wat je nodig hebt. Met een diepe smaak van...